Dag 1: vertrek
28 juli 2022 - Schiphol Airport, Nederland
Hopelijk hoeven we niet meer te testen voor vertrek, maar anders is het een antigeen test die we thuis kunnen afnemen (code scannen en opsturen en je krijgt je certificaat per mail). Daar maak ik me niet meer zoveel zorgen over. Over de problemen op Schiphol iets meer, maar we vliegen via Atlanta wat een enorme KLM hub is dus die zullen ze niet snel annuleren, denk ik.
Onze vlucht is iets gewijzigd:
08.20 Amsterdam Schiphol - 11:55 Atlanta Hartsfield KLM 6076 Airbus A330-300
13:52 Atlanta Hartsfield - 15:25 Cancun Intl. KL5162 Boeing 737-900
Ik kan het niet fraaier maken, dit wordt een lange en heel vermoeiende dag. De vlucht naar Atlanta duurt 9.35 uur, die van Atlanta naar Cancun 2.33 uur. Overstaptijd is bijna twee uur. Het tijdsverschil met zowel Atlanta als Cancun is zes uur (binnen de Yucatan gaan we nog wel een tijdsgrens over). Wij hebben alleen maar goede ervaringen met overstappen in Atlanta, het is een enorme luchthaven maar zeer efficient. Lekker om even de benen te kunnen strekken!
Als we om 15:25 plaatselijke tijd op de verschrikkelijk drukke en bloedhete terminal van Cancun in de rij staan voor de douane is het dus 21:25 in Nederland en zijn we al zo'n 17 uur op pad. Maar we zijn er nog niet! Vanuit de luchthaven rijden we een klein uurtje richting Playa del Carmen waar we worden afgezet bij de Pier. Daar nemen we de ferry naar Cozumel, de Ultramar (snelle ferry) doet er 20 minuten over, tenslotte nemen we een taxibusje naar ons hotel, wederom zo'n twintig minuten. De ferry gaat elk uur, 's ochtends en 's avonds elk half uur.
Als alles helemaal mee zit, kunnen we de ferry van 17.00 uur halen en zijn we om 18.00 in ons hotel en kunnen we nog lekker een duik nemen in het zwembad of de Caribische zee! Maar ik ga ervan uit dat wij ergens tussen 19.00-20.00 uur zullen aankomen. Inchecken, een eerste Mexicaanse maaltijd en slapen.
Kortom, tenzij je in het vliegtuig heerlijk hebt kunnen slapen is het echt een lange dag. Maar morgen worden we (heel vroeg, want jetlag) wakker met het geluid van de jungle en begroet door neusbeertjes en andere dieren. Huevos Rancheros, anyone?